MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Wednesday, 24 April 2013

Pumpkin & Potato Puree

salam ...mama nak kongsi resipi puree baby,,,
resipi ni bukan susah pown..bukan banyak bahan dan method..tapi saja nak share...
mama buat puree ni untuk stok 3 hari..
mama bukan malas nak masak setiap hari dan bagi yang fresh,tapi mama rasa agak jimat masa dan tenaga kalau buat stok ni..
so bole la mama bangun lewat2..hehehe

sediakan dulu bekas2 untuk puree
cuci guna air suam dan sabun

steril lagi bagus



pertama kupas kulit labu merah dan ubi kentang ye
pastue basuh dan potong dadu

pumpkin
potato
pastue stim dalam periuk..mama takde la gadget2 seperti steamer Avent tu,mama guna dapur je,janji masak !
bagi pendapat mama kan,kalau steam ubi@ sayur2 cepat masak berbanding di rebus dalam air..hehe




steam dalam 15 minit 
taraaaaa..da masak




untuk cek bole cucuk guna pisau @ sudu bersih..kalau lembut maknanya da masak la tue
sejukkan sekejap ya
then bole masuk dalam blend...

blend letak air steam 

halus2 ye
mama tapis guna ni


mama beli satu set ni on9


da ditapis

tuang dalam bekas puree


taraaaa

sama jew method nyer dengan ubi kentang




da siap makanan untuk little hero mama..shareef muzhaffar




nak mam mam





 weaning bottle


 sedapnyer mama,smpai tertutp mata ni


 yummy
selamat mencuba mommys