MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Wednesday, 3 April 2013

BENDA2 YANG PERLU UNTUK SEDIAKAN MAKANAN BABY



hellooooo

apa jew barangan yang perlu ada jika anda nak sediakan makanan pertama bayi anda?..

biasala kita mesti ada mesin pengisar @ blender,,
banyak jenis yang ada di pasaran sekarang ni,,ada tu khas untuk makanan  baby lagi ..antara yang brand yang khas untuk baby ialah



philips avent mini blender

  1. Avent
  2. Baby Bullet
  3. Beaba
itu jak la yang mama tahu..yang Avent tu ada mini blender dan ada juga steamer+ blender..waa ini memang best ..


beaba babycook

steamer+blender


yang steamer dan blender Avent ni bole tengok demo di sini...
amacam best kan ? senang and jimat masa

lagi satu yang best ialah Baby Bullet


bole tengok di sini
semua ni memang best tapi nak beli ikut kemampuan jugak la..mama tanya dengan en .hubby nak mintak beli...katanyer.."napa kalau pkai blender biasa makanan tak hancur ke?" hehehehe macam mana nak jawab ?

so mama hanya pakai blender biasa2 jak..hadiah sorang kawan time kawen..
yang penting jangan guna pengisar makanan yang di dapur tu untuk mengisar makanan baby..tak hygiene ..coz kita blend macam2 benda dalam tuh..cili la,bawang la,serbuk2 la,sambal la..ntah apa2 lagi./.
nanti bubur baby rasa lain plak

untuk buat jus plak,en.hubby memang da belikan time syamim baby lagi..nasib la kan..hahaha

mama ada sebijik macam ni 


barang2 yang lain lagi plak..adalah

BIBS-supaya baju tak kotor dan comot



MANGKUK DAN SUDU


SUDU YANG ADA HOT INDICATOR-biasanya sudu mcm ni kat hujung dia ada soft tip getah yang akan bertukar warna kalau makanan terlalu panas...


WEANING BOTTLE WITH SPOON- ini berguna time travel...isi je puree dalam botol..bile picit akan keluar kat sudu


SIPPY CUP-untuk isi air masak @ jus buah-buahan..lebih baik pilih yang non-spill(air akan keluar bila baby hisap sahaja )

tadaaaa..mama susun perkakas makanan shareef..cuci bersih2 dan susun untuk keringkan...


lagi satu mama lupa ...

HIGHCHAIR-tempat baby duduk sewaktu makan


mama tak de beli ni..coz da ada bumbo seat dan baouncer ...

sekian...