MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Monday, 29 April 2013

Kek Coklat Moist Kukus

macam sedap tak nama tajuk di atas tuh ?
wa wa wa memang sedapppppppp

petang2 time shareef tido,mama biasala duduk dengan laptop jew...keje lain ? tidak ada..semua keje selesai punya time..hehe..ye la pembantu ruma pun ada...so keje2 basuh kain,mop ruma,basuh pinggan memang mama tak buat..yang mama buat hanyala masak jew..masak untuk family dan kutty shareef...jadi petang tadi pun mama seperti biasa duduk dengan lappy,biasa mama akan buka FB,kalau tak pun mama scroll blog mommy2 yang lain..nak baca pengalaman mereka membesarkan anak,tak kira mereka housewife atau tidak....

mama pun jumpa la resepi kek coklat ni di antara blog yang mama jenguk tu,mama tengok bahan2 semua memang ada kat rumah..tak payah pigi beli ..apa lagi mama buat la..tapi betul2 tak ingat da blog yang mana satu taw..kan bole bagi kredit..
hehe..tapi memang senang jew cara buatnya ni

BAHAN-BAHAN

  • telur 2 biji
  • gula 1 cawan
  • susu pekat 1 cawan
  • serbuk koko 1 cawan
  • air 1 cawan
  • tepung gandum 2 cawan
  • minyak masak 1 cawan
  • soda bikarbonat 1 sudu besar
CARA-CARA

mama ni tak guna pun mesin pemukul telur tue...mama campur semua bahan dan blend dalam blender,,hahahah..senang kerja kan...tapi blend 2 kali taw,jangan tuang semua sekaligus..nanti berhambur plak dapur tu oleh sos coklat..hihi..ya rasanya memang mcm sos coklat..lepas blend tuang dalam loyang yang da disapu minyak...dan kukus selama 1 jam..nak cek masak atau tidak..cucuk jew guna garfu @ pisau..kalau ada tepung melekat maksudnya belum masak lagi..kalau pisau bersih,siap da.

TOPING

bole jugak kalau nak letak toping coklat kat atas
cairkan 2 sudu butter,mama guna planta,(sebab itu yang ada kat ruma )...letak 1 cawan susu pekat dan serbuk koko ...kacau atas api perlahan...siap!..

taraaaaaaaaaaaaaaaaaa






syamim bukan main happy lagi tengok kek ni...dia suka sangat2..tak dapat snap pic dia mam mam..coz dia makan kat kedai dengan baba die...
hubby call lagi..dia tanya mana mama beli kek ni? sedap la...eh eh..mama yang buat la sayang..owh sedapnyer..pandai2...
kembang telinga mama sekejap ^_^
tapi memang puas hati la kek ni..lembut dan basah..mmm yummyyy...

selamat mencuba mommys
sekian