MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Monday, 8 July 2013

MY BREASTFEEDING JOURNEY PART #14-perjalanan penyusuan ku


Perjalanan menyusukan shareef berjalan dengan lancar..selepas mama perkenalkan shareef dengan makanan pejal..kuantiti dia menyusu mmg agak kurang dari sebelumnya..tapi mama tetap mngepam kerana ingin maintain penghasilan susu..ikut konsep demand and supply shaja...di mna jika sikit permintaan so sikitlah penghasilan.mama tak nak susu mama mngurang..so mama keep on pumping..stok untuk ramadhan agak mencukupi Alhamdulillah... susu yang mama pump sekrNg simpan di chiller je..tapi di guna tiap2 hari..
Mama akan bgi ebm tuk shareef time die nak tido dalam buai...biasanya 5@6 oz
Specta 3 ku tak jemu berkerja untukku..mngepam susuku keluar setiap hari..aku syang kau sgtttt2 spectra3!!!!!!

 hasil 8 oz awal pagi

 8 oz jugak

guna silicone massager

Mama pam 2@3 kali sahaja sehari..masa lain df..tapi shareef jarang df time siang..minum ebm di botol sahaj..tapi klau malam bukan main lagi dia..smpai x nak lepas hehe
Dah habis sbelah bagi yang sebelah lagi..untung Allah cipatakan sepasang!!!
Apa lagi??..
Mmm itu shaja coretan perjalanan menyusukan permata hatiku
Mama actually dah jadi admin Kumpulan Ibu menyusu Badan di facebook..baru sahaja dilantik...mmg happy ..
Tapi mama ni bukanlah pakar laktasi @ kaunselor laktasi bertauliah...x perna ikut kursus penyusuan pun..tapi mama yakin dengan ilmu yang ada di dada..hasil pembacaan mama sewkTu menngandungkan shareef..insha Allah mma akan membantu mana yang boleh..dan mama akan belajar lagi...mari kita sma 2 berkongsi pengalamn menyuskan permata hati kita...
Semga kita semua dirhmTi Allah swt


stok susu