MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Wednesday, 3 April 2013

resipi BUBUR NASI untuk baby 4-8 bulan ke atas

kebanyakkan ibu2 akan memilih bubur nasi sebagai makanan pejal pertama bayi mereka,biasanya mereka akan guna beras wangi untuk buat bubur..masak atas dapur hingga lembik dan blend halus2...

Ada juga ibu2 yang memilih Cerelac..owh ini BIG NO NO !..sebab cerelac mengandungi kadar gula dan garam yang tinggi..dan juga pelbagai jenis pengawet makanan yang tidak bagus untuk bayi...cerelac juga ada bahan pemekat yang bole merosakkan buah pinggang...mama baca dalam blog mommys jugak ni...so mama memang tak akan bagi apa2 makanan yang sewaktu dengan cerelac ni...

mama tahu ni pun selepas join HSFFYB...HOME MADE SOLID FOOD FOR YOUR BABY.....

mama ada resipi Baby Rice yang mama dpt dri group ni..

bahan-bahannya


  1. Beras wangi 1 KG
  2. Blender (MIll)
cara-caranye.....

  1. rendam beras wangi semalaman
  2. cuci bersih-bersih dan toskan
  3. jemur bawah cahaya matahari sehingga kering
  4. kalau tak kering @ hari hujan bole simpan dalam peti ais beras yang da direndam
  5. lepas beras da betul2 kering,goreng beras atas kuali tanpa minyak hingga garing sedikit 
  6. blend halus2 dalam blender kecik (mill ) sampai jadi tepung
  7. simpan dalam bekas kedap udara
  8. simpan dalam peti sejuk,tahan sehingga 3 bulan
  9. bila baby nak makan bole amik sesudu ,campur air sedikit dan masak atas dapur @ microwave selama 3 minit..bila baby nak makan bole campur susu ibu sedikit
  10. bole juga campur puree buah @ sayur dalam bubur ni
amacam senang kan?


beras wangi


rendam semalaman


mama masak atas api yang sederhana


mama tapis dulu 


halus dan cantik


ebm


tuang sikit susu ibu



siap untuk bagi baby.........




6 comments:

  1. bayi 4bulan da boleh makan bubur ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya,dalam family saya memang semua baby2 mula makan bubur umur 4 bulan,,tapi sebaiknya tunggu sehingga 6 bulan la..
      kalau nak jugak start umur 4 bulan,bole try resipi ni

      Delete
  2. Kebetulan sambil baca blog ni saya tgh buat bubur utk baby. Tp saya msk mcm buat utk org dewasa mkn je. Xde rendam lama, keringkan, n blend. Boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes,bole tapi pastikan masak lama sedikit supaya beras tu betul2 masak dan lembut ..baby umur berapa bulan ye?

      Delete
  3. Yup baby bjaya habiskan bubur siang td wpun tpaksa.haha.baby 6bln..1st time bg bubur.sblum ni bg puri je

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..hehe..sis bole campur puree dlm bubur tu supaya lgi sedap...

      Delete