MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Friday, 8 February 2013

MY BREASTFEEDING JOURNEY PART #12 ~~Nursing Strike

Salam....beberapa hari ini shareef tak nak menyusu..sejak demam tempoh hari yang disebabkan oleh Bumbo Seat tu..shareef tak menyusu seperti sebelumnya..mama susah hati sangat2..tak tahu nak buat apa..
dah try pelbagai posisi yang selesa....dan ada kawan mama sis Mira suruh cakap dengan baby...sebab katanya naluri ibu dan bayi ni kuat..so mama pun bisik la kat telinga Shareef 'minumla susu sayang,,.kalau tak mama susah hati'...huhu macam tu la..tapi shareef tetap menolak...

Ebm dalam botol pun dia tak nak...

so mama buat keputusan nak kasi makan shareef tapi dia baru 4 bulan 18 hari..boleh kew kasi makan ? memang tak bole..tapi tak de cara lain..dan mama tak sanggup nak kasi shareef FM...huhu

Mama korek2 KIM ( kumpulan Ibu Menyusu ) adala jumpa files nie...


NURSING STRIKES DAN PUNCA-PUNCANYA | EARLY WEANING




Anda dan bayi telah beberapa bulan menjalani penyusuan susu ibu. Anda telah berjaya mengatasi beberapa masalah di awal penyusuan seperti latching, engorged breasts dll dan segalanya nampak lancar. Tiba - tiba, bayi anda seperti menolak penyusuan secara langsung dan akan mengamuk jika anda terus menyuakan payudara anda. Anda panik dan mula tertanya2.Adakah anak sy sudah mahu cerai susu? Adakah dia sakit?Atau susu saya tidak berkhasiat maka bayi sy menolaknya?

Penolakan penyusuan langusng oleh bayi biasanya berlaku pada umur 3 - 8 bulan.Ianya dipanggil NURSING STRIKE(sy beri singkatan NS) . Jika bayi itu hendak bercerai susu, ia akan mengurangkan jumlah penyusuan dgn sendiri secara beransur2 dan tidak akan mengamuk ketika disusukan. Bayi boleh dianggap hendak bercerai susu jika dia menunjukkan tanda2 penolakan telah berumur 9 bulan hingga 12  ke atas(umur di mana, bayi sudah mulai makan solid food).

Nursing strikes biasanya mengambil masa beberapa hari, tetapi ada kes hingga berminggu2.Agak sukar menemtukan punca sebenar nursing strikes dan selalunya, ia akan berlalu sendiri tanpa diketahui puncanya. Ramai ibu - ibu yang mengalah ketika nursing strike dan akan menyapih/menceraikan anak dari susu terutama jika bayi mereka telah berusia 6 bulan ke atas. Sebenarnya, bayi yang mengalami nursing strikes masih mahu menyusu secara langsung tetapi ia tidak boleh memberitahu anda apa yang tidak kena semasa penyusuan . Bayi yang mengalami  NS, masih boleh dipujuk meneruskan direct feeding(df) tetapi ibu itu sendiri hendaklah bersabar dan berusaha serta tidak putus asa.

NS kadangkala boleh membuatkan ibu, bayi, ayah dan adik beradik lain menjadi stress apabila ia berlaku. Bayi boleh menjadi tidak gembira, sentiasa meragam dan sukar dipujuk walaupun tiada masalah kembung dll. Nursing strikes are frustrating and upsetting for everyone involved –  mother, baby, dad, and siblings are all affected.Bagi ibu pula, akan mudah berasa sedih kerana NS boleh disalah erti sebagai bayi mahu berhenti df/menyusu.

Ibu jugak boleh mengalami masalah ketara jika bayi mengalami NS.Sesetengah bayi menolak df buat sementara waktu/beberapa hari dan si ibu mungkin perlu memberi ebm dalam botol kpd bayi.Oleh itu, ibu perlu memerah/pam susu dlm kekerapan yang sama dgn kekerapan bayi menyusu. Jika tidak, si ibu boleh mengalami masalah salur susu tersumbat(plugged ducts dan mastitis.
Pemerahan susu juga perlu selain dari mengumpul stok ebm buat bayi, ia juga sebagai supply maintenance apabila bayi kembali df dgn si ibu.

Semasa NS, jika boleh, elakkan memberi botol.EBM boleh diberi melalui sudu, picagari ataupun bekas kecil, SNS dan finger feeding system. Jika perlu memberi botol juga, pastikan puting yang digunakan menyerupai puting ibu suapa bayi mudah kembali df.

Punca - punca nursing stikes(NS):
Mastitis. Suplly susu ibu boleh berkurangan selepas demam/jangkitan dan kandungan sodiun/garam dalam badan boleh meningkat, menjadikan susu ibu sedikit masin.
Teething. Sesetengah bayi yang sedang tumbub gigi, mahu df dgn lebih kerap, tetapi sesetengah bayi, tidak mahu menyusu langsung.
Masalah kesihatan. Jika bayi menglamai hidung tersumbat, yis infection(thrush)sakit tekak atau sakit telinga, ia juga boleh mengganggu penyusuan. Jika masalah jangkita telinga yang menjadi punca, cuba menyusukan anak sambil bayi dlm keadaan duduk atau dlm posisi football.Jika hidung trsumbat dan juga ke sthrush,  dptkan rwtn dari klinik.Bayi yang sedang sakit juga lebih mudah menerima botol ketika ini kerana mekanisma menghisap puting botol lebioh mudah berbanding puting ibu.Jangan kecewa jika ibu2 sedang mengalami situasi ini.
Reaction to stress. Punca reaksi terhadap stress antaranya:
 Diganggu oleh adik beradik lain ketika menyusu
berpindah tempat baru
terperanjat oleh ibu overreacted apabila digigit ketika menyusu
stress ibu( masalah tempat kerja, masalah keluarga, kesedihan melampau) 
ibu telah lama berjauhan dari bayi(atas urusan kerja dll)
Low milk supply. Disebabkan kesibukan/kurang mengepam atau si ibu jatuh sakit.
Slow milk let down reflect( menyebabkan bayi tidak sabar apabila menyusu)- jika boleh, stimulate nipple sebelum df supaya milk letdown reflect(LDR) lebih cepat
A change in the taste of the milk. Si ibu menyapu krim/perfume/bedak /sabun pada badan yang menyebabkan bau bdn ibu berubah.Penmakanan ibu juga boleh mempengaruhi bau susu ibu.


Cara memujuk anak yang mogok susu untuk kembali menyusu:


    1. Bayi mungkin tidak mahu menyusu kerana aliran susu yang terlalu laju  > ibu-ibu boleh perah terlebih dahulu sebelum menyusu agar aliran  susu lebih baik & puting lebih panjang
       2. Kerapkan menyusu, susukan bayi sebelum dia terlalu lapar atau sebelum dia menangis
         3. Cuba susukan ketika bayi mengantuk atau baru terjaga dari tidur
           4. Ubah posisi menyusu di tempat yang kurang gangguan, bilik yang sunyi & malap
             5. Cuba susukan dalam keadaan bergerak spt berjalan, mendodoi, mengenjut dsb.
              6. Lakukan sentuhan kulit ke kulit sekerap yang boleh
                  7. Latih bayi menghisap jari telunjuk atau kelingking ibu untuk melatih dia menjatuhkan lidah untuk menyusu
                  8. Jika bayi tidak mahu menyusu kerana aliran susu perlahan, pastikan terus menyusukan bayi sebelum ibu memerah susu
                    9. Sekiranya bayi membuat ragam ketika ibu memujuknya, berhenti dahulu & tenangkan bayi, cuba lagi sehingga berjaya




                      Biasanya tempoh ini tidak mengambil masa yang lama (bergantung kepada  bayi). Ibu-ibu perlu memerah susu seperti biasa. Gunakan pam yang boleh  memerah susu secara serentak (double pumping) bagi meningkatkan hormon  pengeluaran susu.
                      Beri susu perahan kepada bayi dengan sudu,  picagari, penitis ubat & cawan. Penggunaan botol boleh dielakkan.  Jika terpaksa guna botol pastikan puting yang digunakan mempunyai aliran  susu yg perlahan supaya bayi bekerja keras untuk minum daripada botol,  jadi dia lebih mudah beralih untuk menyusu badan.

                    so selepas baca ni..mama nak usaha balik...semoga mama tabah mengahadapinya..semua demi anak tercinta.........