MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Saturday, 8 December 2012

MY BREASTFEEDING JOURNEY PART #3 First Time Pumping





haiiii...mama nak kongsi pertama kali pumping milk..slepas beberapa hari melahirkan baby ,mama dapat rasakan susu mama makin banyak..stiap pagi mama mesti bengkak susu..tapi AMMA tak suru lagi pump milk..dia cakap tunggu dulu baby minum banyak2..jangan pump...time shareef menyusu memang mama rasa sakit..tapi mama tahan jew..lebih kurang seminggu.mama ketap bibir time menyusu,kekadang keluar air mata lagi..tapi mama tetap happy....tapi ada suatu hari tue p*t**ng mama melecet,luka dan berdarah...hui...mama trauma maw menyusu shareef ...sebelah jew ye..jadi mama pun try la breast pump mama tue dengan alasan susu membengkak sebab tak bagi shareef minum..

best jugak mengepam susu ni..tapi hasilnya memang la amat sedikit..ianya berupa cecair kekuningan yang di namakan kolostrum...haaa ini mama tau..memang dah baca banyak kali....mama dapat 2 oz je setiap kali pump...mama terus bagi shareef ....lepas itu mama pump bila je terasa breast penuh...(kesalahan maha besar)........

sebenarnya tak bole ikut cara mama tue ye..sbab bila biarkan breast penuh buat suatu2 masa..signal akan dihantar ke otak bahawa susu cukup dan tak perlu proses lagi..maka hasilnya susu akan berkurangan ......so kita mesti pump biarpun breast terasa kosong@ tak penuh...