MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Saturday, 15 December 2012

MY BREASTFEEDING JORNEY part #9 ...MY milk booster







lagi-lagi crita milk booster jew.....semua ibu mahukan yang terbaik untuk anaknya..so mama pun maw susu mama banyak untuk memenuhi keperluan anak mama yang tersayang...lepas mencuba beberapa kali,barula mama jumpa milk booster yang betul2 ngam dengan mama....ini dia .........

SUSU + KURMA + MADU



kita sebagai orang islam memang dah banyak tahu tentang khasiat kurma untuk kesihatan...tapi tak sangka kurma juga merupakan milk booster yang hebat...contohnya..cuba ingat balik story isteri Nabi Ibrahim,Siti Hajar yang ditinggalkan sendirian di padang pasir tanpa makanan....tetapi ada sepohon pokok kurma di situ..Siti Hajar hanya makan kurma dan minum air zam-zam sahaja..dan dia dapat menyusukan Nabi Ismail..wow..hebat kan..lagi satu contoh ialah ibu kepada Nabi Isa,Mariam..sama juga ..dia hanya makan kurma sewaktu mengandung,dan menyusukan...

so mama share cara2 buat minuman milk booster ni ya...

bahan2 simple jew..........




  1. susu tepung (apa2 jenama pun bole )
  2. kurma dibuang biji
  3. madu
  4. air suam
  5. blender


kurma 250g
madu jenama Polleney



caranya,buang kulit kurma..masukkan dalam blender..letak madu dan air suam secukupnya..air suam sikit je ye..untuk melancarkan proses menblend ..pastu masukkan dalam bekas macam ni...


bekas dadih
bila nak minum susu..bancuh lah susu dan campur satu sudu makan kurma+madu ni ..mama minum susu jenama Nespray yang full cream..anda boleh guna apa2 jenis susu pun termasuk susu soya....

mama bancuh susu ni dan letak dalam peti asi..waaa minum sejuk2..rasanya hampir sama dengan vanilla milk shake..memang sedap....mama minum malam sebelum tidur..pada keeseokan paginya cik B mama mesti bengkak...yeaaaaaaaa

isi dalam botol