MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Friday, 31 May 2013

shareef's first chicken meal !

Ayam harus diperkenal kan kepada baby yang umur 8 bulan ke atas...
shareef selama ni makan sayur jew..vegeterian konon bah hehe
hari ni buat pertama sekalinya shareef makan makanan campur ayam..
breaskfast untuk pagi shareef potato puree + bubur nasi ...
mommy masak ayam untuk lunch...

bahan-bahan

  • minyak -mama guna olive oil
  • beras wangi-yang telah diproses
  • ayam
  • bawang merah
  • ubi kentang








beras nih mama dah proses...tapi tak kisar..bole tengok SINI
mama kisar separuh,dan simpan begitu sahaja separuh...
beras ni cepat masak sebeb suda rendam semalaman

cara-cara

  • tuang olive oli dalam periuk kecil
  • tumis bawang
  • masukkan kentang
  • air secukupnya
  • masukkan beras
  • masak dalam 10-20 minit sahaja
  • lepas tu bole blend untuk baby..
  • kalau maknya nak makan,bole tambah garam sedikit..hehe

tumis + air

selepas masak

blend

1 bowl for lunch
1 for stock

anak mama suka bubur ayam nih...tengok reactionnya ...
tapi tak habis la semangkuk tu..ada ditinggalkan sedikit...







p/s-sila abaikan kaki2 orang yang ada dalam gambar tue ..hehe..

happy sangat mama bila shareef suka lunch nya...
lepas makan..main2 jap...nen nen..dan tido...
perut kenyang sukala tido...
sayang anak mama !

mommys,selamat mencuba!