MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Sunday, 3 November 2013

kek coklat moist GANACHE

HI READERS,,,

mama sekarang buat part time business...
yes ,mama jual kek...
ada dua jenis kek

kek coklat moist
kek keju meleleh...

Alhamdulillah,sambutan agak memberasangkan...mama just nak share resepi untuk semua..so boleh bisnes mcm mama jugak !!...hehehe..duit jual kek mama kumpul untuk beli SSC !! hahahahaha


nak rasa ? pm mama di facebook
wassup.call.sms 0165841349
cod area SEMPORNA,TAWAU,KUNAK
area lain di SABAH,seperti KK,SANDAKAN mama boleh kirim di bas ekspress..tambang buyer tanggung ye///
RM 18 SEBEKAS
COKLAT MELELEH..KEK LEMBAP DAN DITABURI COKLAT RICE !!


tipuware hihi


nyum nyum


nikmati kek coklat sambil perah susu!


dadih pun ada
coklat dan strawberry
RM 1.50 sebijik

cara buat kek coklat ni..


Resipi Kek Coklat Kukus lembab, mudah dan menjadi!

Bahan untuk kek coklat.

Bahan A· 1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun ) 
· 1 cawan gula pasir 
· 1 cawan susu cair 
· 1 cawan minyak masak 
· 1/2 cawan susu pekat 
Bahan B 
· 11/2 cawan tepung gandum 
· 1 sudu teh bikarbonat 
· 1 sudu teh baking powder 
· 1 sudu teh esen vanilla 
· 3 biji telur (suhu bilik) 


Cara-cara 
1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan. 
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A. 
3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati. 
4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++ 
5. Masukkan adunan dalam loyang dan ikat dengan beg plastik. Boleh juga pakai kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan. 
Myresepi_2

6. kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa 
7. angkat ... tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping.. 


BAHAN UNTUK TOPPING (ganache) NYUMMMM

Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1/4 cawan air panas 

Cara: 
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler. 
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair. 
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair. 
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek. 
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek. 
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas. 
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi. 
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais. 
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas.. 
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist 

selamat mencuba mommys!