MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Monday, 2 September 2013

review BREASTPUMP- AVENT ISIS,MANUAL ANAKKU,UNIMOM MEZZO MANUAL

MAMA KEGILAAN BREASTPUMP

HAHAHAHA,,lucu kan..memang gila  !!!
keobsesan terhadap pam susu..sangat suka..ntah mengapa..kalau bagi pilihan nak telefon android atau breastpump,sudah tentu mama pilih bp..sebb suka suka suka suki..kikikikiki

sekarang mama nak tulis review sikit tentang pam manual Avent ISIS
pernah dengar tak?


ISIS



macam ni je rupanya..xde beza yang banyak cuma valve sahaja..kalau Avent biasa guna Duck Valve yang ni

duck valve

nama die macam tu sebab sebijik mcm mulut itik kan,
yang ISIS ni plak Star Valve

yang star kat tengah tu


3.5 oz


beza valve tak besar jugak ..
cuma kalau duck punya susu mengalir terus laju ke dalam botol,yang star ni lambat sikit,susu bertakung sekejap di breasthield,then turun perlahan-lahan..memang leceh gak..tapi bila release sikit dari cik B susu cepat turun..apa pun ok lah

dari segi suction,ISIS ni kuat sedutannya..mak aii..macam pam letrik !
betul mama tak tipu,,pengalaman guna ISIS memang best..kekuatan sedutan bergantung pada tangan kita,kalau nak kuat lajukan je..kalau nak perlahan,,pelan2 la pam..hehehehe

LDR memang cepat jika guna pam ni,,tak sampai beberapa saat !,,yes,tak seminit pun ldr dah muncul dan air susu mencurah-curah,,huh ! bestnye..
setiap kali pam mesti dapat hasil (3 jam sekali )
tak mengecewakan,kalau spectra3 , first session bole dapat 5 oz,second biasanya tak smpai 1 oz dah...mama pam sahaja biarpun xde susu sebab nak rangsang cik B untuk menghasilkan susu
berbeza dengan ISIS,kita akn dapat habuan setiap kali pam.berbaloi-baloi,,
mommys yang berkira-kira nak beli pam manual brand apa,haa amikla Avent ISIS..tapi harga berbeza jugak ye
Avent biasa RM150
Avent ISIS RM250
kalau tak silap la ;)

Pam kedua ,pam manual Anakku

harga RM71.90

tak ada apa2 yang istimewa tentang pam.sedutan mcm biasa,,
yang penting susu keluar jugak hingga breast kosong...
tapi bagi mama pam ni sangat special sebab gift dari seorang kawan mama yang hebat...
hehehe.akak Puteri Nyta,,kawan mama di alam maya,,,tak pernah bersua muka atau berbicara depan mata tetapi hati kami bersatu dan terpaut antara satu sama hanya kerana Dunia Susu ibu,,
yes..breastfeeding telah menyatukan dan merapatkan kami..semoga silaturrahim kami akan berkekalan hingga ke Jannah..dan smoga dapat bertemu suatu hari nanti !!
serba sedikit perjalanan menyusukan anak kak Nyta...
BF 6 orang anaknya sehingga genap usia 2 tahun ,ada yang lebih (extended breastfeeding )
BF anak ke-7 yang berusia 5 bulan sekarang
masa  menyusukan anak pertama dan sehingga anak ke-5 ,kak Nyta tak tahu bahawa susu bole dibekukan,so pam hari ini untuk esok.
dan menggunakan pam manual pureen (getah bulat merah ) sahaja.
sekarang kami semua berbangga dapat kenal kak Nyta dan jadikan dia sebagai idola kami..
kak Nyta sekarang plak ,dah addict dengan pam Avent..sehingga ada 3 bijik pam.
2 di opis tuk double pump,1 di rumah...
mama dan kak Nyta adalah admin group Ibu Menyusu Badan di facebook

itu sahaja cerita kak Nyta..nanti ada mama tambah lagi...sayang kak Nyta sebab belanja muja pam ni,.jasa mu ku kenang..

4 oz

PAM KE-3...ada lagi pam manual mama yang baru
ntah brand apa..ntah apa2 je la
takde review..biasa2 je..yang penting susu keluar hahaha
tapi comel sebab warna pepel,,,hurmmm



PAM KE-4
UNIMOM MEZZO MANUAL PUMP


pam ni best jugak,,warna pink + putih,dan botolnya yang comel gemuk2
hahahah
suction best lembut je,rasa macam tak pam pun..tapi susu segan2 nak keluar ...
sebab dah terbiasa dengan suction kuat agaknya..pinjam member punya ,saja nak try
harga berbaloi2..RM100 je




ITU sahaja celoteh mama kali ini tentang breastpump
sekian sekian sekian
jumpa lagi ;D