MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Thursday, 4 July 2013

homemade teething biscuit for baby

nak buat biskut untuk baby ??
yes baby pun perlu ada snacks jugak ...makanan ringan la katakan..tak kan la asyik makan bubur je..puree je..bosan kan

biasanya teething biscuit dibuat untuk baby yang baru tumbuh gigi untuk gigit2..sebab gigi baru tumbuh tu gatal..kena gigit selalu..tak kan la bgi teether je kan?..dah la xde rasa ..kenyal semacam je..better kita buatkan biscuit..baby boleh gigit sambil makan...
shareef actually belum ada gigi,,but mama nak buatkan biskut ni sebeb gusi die dah kuat untuk menggigit...

baby biscuit melt in mouth
-nama resipi bah

bahan-bahan
  1. unsalted butter setengah cup
  2. tepung jagung 1 cup
  3. tepung atta setengah cup
  4. susu formula @ bijirin bayi sedikit
  5. fresh milk @ mommy milk 
cara-cara
  1. pukul butter hingga kembang (hingga lembut )
  2. masukkan susu -mam guna ebm ye
  3. masukkan tepung sedikit demi sedikit
  4. masukkan bijirin bayi-mama guna oats je
  5. uli tepung,masuk dalam peti sejuk 30 minit
  6. bentukkan ..dan bakar 10-15 minit

 tepung atta dan tepung jagung


ebm shareef and butter


 nak bentuk..mama guna bulat2 je


bakar 15 minit je

biskut ni sedap cuma x manis..hehe..kalau mommy nak kasi manis boleh tambah puree kurma atau puree labu dalam adunan..so ada rasa sweet2 sikit...shareef tak pandai makan biskut ni..mama takut dia tercekik sebab xda gigi lagi..die gigit guna gusi pun besar2.dan terus nak telan..hai anak mama..kena kunyah dulu la..so mama buat mcm ni

  1. masukkan 2 @ 3 keping biskut
  2. tuang air panas
  3. masuk microwave 1 minit
  4. hancurkan,then suap baby !



sedap

senang sikit shareef nak makan..idea buat biskut ini mama dapat dari group hssfyb dalam facebook..tetapi group tu suda di delete sekarang sebab ada mommy curi resepi dan ckp resipi tu buatan dan idea sendiri...tak patutla..kena bgi kredit kepada group la..huhuhu

homemade baby rusk

ni lagi senang cara buatnye...mama dapat idea dri group hssfyb jugak
bahannye roti biasa dan mentega..hehehe
cara-cara-


 potong tepi roti dan sapu mentega

potong atau tekap guna acuan

bakar dalam oven 30 minit

oven kaca

 simpan dalam bekas kedap udara


 happy nye die

 try to bite !

 nape keras nih ??

 try lagi


mama basahkan dengan susu

dah boleh gigit..yea sedap !!

selamat mencuba !!!!!!!!

berikan anak anda makanan dari air tangan anda sendiri ! sudah tentu berkhasiat dan dimask dengan penuh kasih sayang...jangan belikan biskut baby yang dijual di pasaraya sebab kandungan gula yang amat tinggi !
tak baik untuk baby...
hehehe
sekian