MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Saturday, 1 June 2013

FROZEN PUREE FOR BABY

SELAMAT 1ST JUNE...
pejam celik pejam celik dah 6  bulan kita dalam tahun 2013 ye...
cepat sangat masa berlalu..macam baru sahaja tahun baru....

mama nak tunjukkan cara-cara nak buat frozen baby puree's
actually mama yang surirumah ni boleh buat fresh setiap hari...tapi saja nak try nih..dan jugak nak tolong mommys di luar sana...hehe..working mommys ye...

mama ada 4 jenis sayur...
bayam,labu,terung dan ubi kentang
bayam nih RM1,labu RM2 dan terung RM1.50
ubi kentang amik di kedai jew...hehe


fresh

mama pertama kupas kulit ubi dan terung ye....
mama kupas juga labu dan buang biji
lepas basuh baru potong dadu

terung dan ubi


labu

kukus sayuran semua...sampai empuk
mama kukus sekali ubi dan labu..jimat masa jimat api...hehe


kukus

potong terung ,rendam dalam air dan kukus

lepas dah kukus semua...sekarang blend blend blend !


lepas da blend mama tuang dalam ais kiub punya bekas nih
mama beli kat kedai CENTURY




mama beli plastik wrap lagi sebab bekas nih xda penutup...
mama beli juga ziplock plastic bag untuk simpan puri beku ...
testimoni..mama try simpan ebm dalam nih..haha..boleh kew ye?


rm3.40 shja ada 20 bags



 ebm shareef...

sekarang cara nak buat puri bayam..
mama amik daun sahaja....batang x...mama pilih daun yang elok
mama rebus dalam periuk bersama sedikit air
lepas masak,mama blend halus2
dan tuang juga dalam bekas


bayam

 terung

comel kan...

puree2 ni simpan dalam frezeer semalaman..supaya betul2 keras
abaikan frezeer mama yang serabut nih..

freeze

nak tayang ebm lgi

semak

mama asyik2 buka pintu ais jew nak tengok puree ni
 (jangan tiru )..haha...mesti 1 malam la ..
da simpan satu malam..boleh la keluarkan dari bekas untuk labelling
tulis nama puri dan tarikh ya






comel la


simpan 

da siap kerja packing and labelling...boleh la simpan semula puree2 ni dalam frezeer .....
tahan 3 bulan ye..but mama habiskan dalam 1 BULAN sahaja
ambil 1 @ 2 ketul puree tu bila perlu
boleh campur dalam bubur nasi dan boleh jugak combine puree2
  • puri labu + puri kentang
  • puri kentang + puri bayam
  • puri labu + puri bayam
  • puri terung + puri kentang...
  • puri labu + puri terung
  • puri bayam + puri terung

haaaa macam macam boleh bah !
tukar2 jew ikut suka...
no cerelac ! no instant food for our baby !
go healthy..go home made..


selamat mencuba!