MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Saturday, 5 October 2013

SPAGETHI CARBONARA BABY VERSION AND BUTTER CREAMY FISH

helloo semua,.mama nak share resipi ..yang terbaru mama masak tuk shareef

spagethi carbonara baby style bah
ingat orang dewasa jak ka boleh makan ? baby pun bole..kalau mama nya rajin..ehehehehe
meh tengok bahan-bahannya


  • bawang holland setengah biji,dihiris
  • spagethi @ pasta
  • butter
  • cream cheese
  • slices cheese
  • ebm @ FM
  • ayam sedikit
  • 3 jenis puree-sweet potato,kentang dan satu lagi ntah apa,,hahahaha
boleh je campur apa2 puree yg ada dalam fridge



bahan-bahan

cara-cara

  • macam biasa rebus dulu pasta hingga empuk dan ketepikan

  • tumis bawang dalam butter sehingga naik wangi
  • masukka ayam,setelah itu,masukkan susu ibu atau susu formula (yang telah di bancuh )
  • selepas ayam masak,masukkan semua puree
  • lepas tutup api barulah masukkan cheese

masuk cheese

blend untuk baby ,dan bagi begitu sahaja untuk kanak2

untuk abang

untuk adik

stok

butter creamy fish for baby

actually lepas buat resipi ni baru mama tahu yang shareef tak suka ikan !!!
yes,,die tak minat nak makan..semua luahkan balik..tapi mama nak share je la..baby2 lain tentuk suka makan ikan kan ?
kan kan kan
hehehehe

mama guna microwave untuk resipi ni

bahan-bahan
  • isi ikan
  • butter
  • cheese
  • lobak dan kentang sedikit
cara-cara

  • rebus dulu lobak dan kentang sehingga empuk (puree pun ok )

  • masukkan isi ikan dan butter dan cheese dalam mangku plastik microwave
  • masak 5 minit
isi ikan

butter and cheese
selepas masak

  • bila kentang dan lobak telah masak,campurkan sekali dengan isi ikan yang dah siap
  • dan blend halus2
  • pastikan ikan tu xde tulang ye
ready to serve

shareef x suka
sayang sekali shareef tak suka,,tak masuk mulut ni..masuk tong sampah je,,
ok tak pe..kalau memang dah xsuka nak buat mcm mana ...hehehe

menu2 ni untuk baby 8 bulan ke atas ye

selamat mencuba mommys..