MaMa~MuJaHiDaH~~My BrEaStFeEdInG mEMoRyZZZ

Saturday, 7 December 2013

REVIEW _MEDELA FREESTYLE

ASSALAMUALAIKUM PEMBACA BLOG SEKALIAN

Mama mula lagi dengan kegilaan mama pasal breastpump..kali ni nak cerita pasal pam yang paling best dan kira yang paling mahal di pasaran sekarang but ramai ibu2 yang invest duit beli pam ni..
actually ada lagi pam lebih mahal la,,but pam yang masih dalam kemampuan ramai parents di malaysia..

MEDELA FREESTYLE @ fs

nama glamour pam ni fs..short name la..hehe
ada kawan baik mama pinjam kan..mana la mama mampu beli kan hehehe
tapi lepas guna ni mama rasa nak kumpul duit dan beli untuk next baby nanti ..wkwkwkwk..ada hati nak baby lagi hanya kerana fs>>!
hahahahah..eh tak le..gurau je



medela fs
harga pasaran sekarang berbeza -beza ikut seller
ada yang jual serendah RM1450
ada RM1500
ada jual RM1600
ada jugak kedai2 online jual RM1799
mama pun ada jual jugak,,murah je hehehe RM1599 termasuk pos dan full set seperti dalam pic di atas..nak oder? mail mama at mybabymizwar@gmail.com
sempat lagi iklan haha

bungkusan dikirm dari Lahad DAtu




ok mama terima parcel dalam bungkusan yang sangat touching dan bermakna,,yes..tengok ni



dalam box Qaseh hehehehe..yang telah mencelikkan mata mama..ceritanya next entri ye..nntikan,.
berbalik pada fs..
mama nak tunjukkan cara2 pasang dan guna fs yer...
p/s- mama tak review pasa freestyle strap sebb mama sendiri tak reti..hua hua hua


un box

bile di buka inilah isinya....

pam,charger dan freestyle strap,,xde botol2...sebb kata kawan botol dah pakai melebihi 6 bulan...ok xpe..ada jugak botol lain yang fit -Bumble Bee dan JJ

siap steril,ready to pump
first time pakai pam ni rasa mcm xde suction haha..actually ada but tak sekuat Spectra hahahahah
dah kebal guna s3 tu kan..fs suction lembut sangat,,rasa mcm x pump tapi susu keluar ! wow..amazing kan..guna level paling tinggi pun tak sikit...




  1. pasang membrane
  2. pastikan fit dan takde ruang yang tak grip
  3. pasang penutup dan pastikan klik 3 tempat
  4. pasang corong
  5. pasang botol ,mama guna pureen**
  6. pasang tiub-mama guna single je dulu

  1. pertama tekan butang on/off
  2. LET DOWN-die akan stimulate untuk 2 minit pertama
  3. seterusnya ikut keselesaan kita nak high or low
  4. boleh save cara pumping kita ,level yang paling kita selesa,


MEMANG best guna fs..dalam 2 minit die stimulate tu memang confirm ada let down terus..so memang susu akan keluar mencurah-curah
pertama kali pakai asyik leaking sahaja fs ni..mama pun tak tahu mana silapnya..habis baju basah bila time nak bukan botol atau habis mngepam..akan tumpah dalam 0.5-2 oz susu ! huaaaa sayang sgt2..
lepas cek rupanya botol tak fit..tu yang mama tandakan dengan ** di atas..so jangn guna botol pureen ye..
lepas tu mama pakai botol Bumble BEE memang x leaking dah hehehehe

masa first time guna dapat sikit ja..belum serasi lagi kan


1 oz sahaja


yang paling best tentang pam ni
  • ringan dan kecil
  • boleh caj mcm hp dan pam di mana2 tanpa letrik point
  • boleh pam sambil chrge
  • sedutan super soft-tak sakit biar guna high level
  • ada screen dan timer
  • part yang sangat sedikit- 3 sahaja
  • senyap sangat2

itu la antara keistimewaan pam ni..hehehe
lagi best kalau buat power pumping...

power pumping jam 3 pagi + horlick 1 mug

mama suka pakai single kalau power pumping,ada timer di pam,so tak yah tengok2 jam..cukup2 kan je 60 minit siap la pp ! hehehehehe

muat dalam tapak tangan
hasil pam 20 minit
medela fs ini sangat membantu mama dalam proses relaktasi sebb kena pam setiap 3 jam dan buat pp setiap hari kan..so best sgt sebb mama boleh buat kerja lain sambil pam..selit ja corong di nursing bra dan boleh freestyle dah..thx to NORINI MUIN ..sebb sudikan pinjamkan 'nyawa' nya sekejap untuk berbakti kepada mama...love u dear !!! muah2

mama nak upload video bunyi medela time pam,mcm lama sangat plak..xpe lain kali je la yer..mam ada bayk kerja lain nak siapkan..hhehehe
itu sahaja cerita c medela fs...
bye2